φύλλο 3 (ομάδα 3)

1η δραστηριότητα
 
Διαβάστε την ενότητα 15 του σχολικού βιβλίου https://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C128/680/4512,20352
1.1. Προσπαθήστε να παρουσιάσετε το συλλογισμό του Αριστοτέλη σε μορφή διαλογική. Σκοπός σας να δημιουργήσετε ένα κείμενο που θα εκθέτει τη σκέψη του Αριστοτέλη στο συγγραφικό μοτίβο του Πλάτωνα.
Για να διευκολυνθείτε στην κατανόηση του κειμένου μπορείτε να συμβουλευτείτε τη μετάφραση του κειμένου στην Πύλη  για την Ελληνική Γλώσσα https://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/tools/corpora/anthology/content.html?t=42 και τα σχόλια στα ψηφιακα βοηθήματα του υπουργείου Παιδείας https://www.study4exams.gr/anc_greek/course/view.php?id=144#3_greek/course/view.php?id=144#3.

 

2η δραστηριότητα

2.1. Καταγράψτε το διάλογο που φτιάξατε και κατόπιν ηχογραφήστε τον αναλαμβάνοντας ο καθένας έναν ρόλο. Για την ηχογράφηση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να κατεβάσετε οποιοδήποτε ελεύθερο πρόγραμμα. Π.χ audacity ή Free aydio recorder.   Στόχος σας είναι να παρουσιάσετε το αποτέλεσμα στην τάξη ώστε μέσα από το διάλογο να γίνει αντιληπτή η προσέγγιση του Αριστοτέλη στο συγκεκριμένο απόσπασμα. Φυσικά υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα να παρουσιάσετε και ζωντανά το διάλογο χωρίς ηχογράφηση

το φύλλο εργασίας και σε αρχείο .doc

 

φύλλο 3 (ομάδα 3) απαντήσεις

Τρίτη ομάδα Φυλλάδιο τρία Δραστηριότιτα 1

Ακυλίνα και Γεθσημανή 2014-04-01
Α- Επειδή η πόλη ανήκει στην κατηγορία των σύνθετων πραγμάτων, όπως όλα εκείνα τα πράγματα που το καθένα από αυτά είναι το όλο που αποτελείτε από πολλά μέρη. Για αυτό πρέπει πρώτα να ψάξουμε να βρούμε τι είναι ο πολίτης και ποίος είναι. Διότι η πόλη είναι ένα σύνολο πολιτών. Και καθώς για το περιεχόμενο της λέξης του πολίτη υπάρχουν πολλές διαφορετικές γνώμες π.χ. ένας πολίτης σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα ονομάζετε πολίτης ενώ σε ένα ολιγαρχικό πολίτευμα μπορεί να μην θεωρείτε πολίτης. Επομένως για τον όρο πολίτης είναι αναγκαίο να ληφθεί υπόψη και χώρος όπου ζει.

Τρίτη ομάδα Φυλλάδιο τρία Δραστηριότιτα 1

Ακυλίνα και Γεθσημανή 2014-04-01
Α- Για να εξετάσουμε την διακυβέρνηση μιας πόλης και ποία είναι η φύση και τα χαρακτηριστικά της πρέπει πρώτα να ορίσουμε τι είναι η πόλη.
Χ- Και τι είναι η πόλη; Καθώς υπάρχουν πολλές απόψεις πάνω σε αυτό τον ορισμό.
Α- Έχεις δίκαιο καθώς υπάρχουν πολλές γνώμες στο τι είναι η πόλη. Όπως για παράδειγμα πολύ θεωρούν πως για μια συγκεκριμένη πράξη οφείλετε η πόλη ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως οφείλετε μια συγκεκριμένη ολιγαρχική κυβέρνηση ή ένας τύραννος.
Χ- Και ποιο είναι το σωστό, ότι για την πράξη φταίει η πόλη ή η διακυβέρνηση της;
Α- Κανένα από τα δύο. Αφού ο πολιτικός και ο νομοθέτης ασχολούνται με την πόλη ενώ το πολίτευμα είναι ένας τρόπος οργάνωσις των κατοίκων σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
Χ- Και πως πρέπει τελικά να ορίσουμε τον ορισμό της πόλης;

Νέο σχόλιο